Aktiviteter i Stavanger

Opplevelser / Shopping / Kunst & kultur / Natur

Opplevelser

Flor og Fjære 

Slapp av og la deg inspirere i en unik kombinasjon av park og restaurant. Velkommen til årets mest fargerike opplevelse! Flor og Fjære ligger på Sør-Hidle i Ryfylke, en 20 minutters båttur fra Stavanger. Et besøk til Flor og Fjære begynner med en behagelig båttur som etterfølges av en omvisning i den bugnende parken – samt en like bugnende buffé som lar tennene løpe i vann. Kom og opplev vår blomstrende hage med palmer og eksotiske planter. Her kan du nyte freden, blomstene, god mat og utsikt over sjøen. Vi ønsker at du skal føle deg hjemme med familie, venner og kollegaer. 

PRIVAT CRUISE 

Opplev magien i Lysefjorden med stil og komfort om bord på en privat, eksklusiv yacht - året rundt! Privat cruise er perfekt for små grupper, venner og familie. Du vil cruise gjennom et imponerende landskap og se den berømte fjellformasjonen Preikestolen reise seg over deg, omgitt av fossefall, idylliske øyer og et storslått skue av klipper og dype juv. Bli med på et 3, 5 eller 8 times cruise på Lysefjorden til Preikestolen og tilbake med fullt sightseeingprogram på flere språk. Ombord i de moderne yachter er det panoramavinduer i salongen og stort soldekk. LES MER HER.

Møtested ved Strandkaien, kun ett minutts gange fra Hotel Victoria.

Surfing på Jæren 

Jærstrendene har trolig Norges beste surfeforhold. Sommer og tidlig høst er generelt bra for nybegynnere. Varmt vann og relativt liten bølgestørrelse er gode grunner til å forsøke seg for første gang i vannet. Spesielt bra egnet for begynnere innen bølgesurfing er strendene på Sola, Hellestø, Bore og Brusand.  

Viking House 

Viking House er et besøkssenter i verdensklasse som formidler historien om vikingtiden i regionen gjennom VR-teknologi. Gå ombord i vikingskipet og bli med på et eventyr. Reis tilbake i tid og opplev VR-filmen «Den første kongen». Den handler om sagaenes fantastiske beretninger om Harald Hårfagre og slaget i Hafrsfjord i 872 der Hårfagre samlet Norge til ett rike. Du får oppleve vår spennende historie og kulturarv slik du aldri har sett det før. Utenom VR-opplevelsen kan du se våre flotte lokaler med håndlagde tre-utskjæringer i tradisjonell vikingstil, treffe senterets egne vikinger som har på seg tradisjonelle klær eller ta en titt på våre vikingrelaterte suvenirer i butikkdelen av besøkssenteret. Ta gjerne med et minne hjem. 

Norsk Oljemuseum 

Norsk Oljemuseum er et museum for alle. Her kan du lære hvordan olje og gass ble dannet for millioner av år siden og hvordan den har blitt utvunnet utenfor norskekysten. Få et innblikk i teknologien, dimensjonene, utfordringene, slitet og spenningen. Ønsker du å lære mer om petroleumsvirksomhetens virkning på norsk økonomi og samfunnsliv, anbefales utstillingen «Oljen i økonomien». Du kan reise ut på ”Nordsjøen” og få et innblikk i hvordan det var å jobbe på boredekket. I utstillingen «Energi – problemet eller løsningen?» belyses ett av vårt tids store samfunnsspørsmål – klimautfordringen. Her vises ulike dilemma og du må ta et valg. Museet visere også utstillingen ”Nordsjødykkerne” – om pionerdykkingen i Nordsjøen. Gjennom illustrasjoner og tekster forklares det utfordrende arbeidet dykkerne utførte. Hovedelementet er en helt spesiell filmopplevelse der du kan være med på et metningsdykk til 72 meters dyp i 1978. 

3D-filmen ”Petropolis” vises hver halve time i museets kinosal. Petro og Drille forteller den spennende historien om hvordan olje blir til, funnet, brakt opp overflaten og hva vi bruker den til. Her får du oppleve alt fra skumle dinosaurer til store teknologiske bragder – alt fortalt på en humoristisk og engasjerende måte! 

Barnas egen plattform ”Småtroll” trenger alltid nytt mannskap. Aktivitetsark og aktiviteter gjennom hele utstillingen for barn og unge. 

Shopping & butikker 

Midt i Stavanger, bare noen meter fra hotellet finner du flere kjøpesentre. 

Magasin Blaa, Arkaden Torgterrassen, Mediegården og Herbarium 

Kjerneåpningstid i sentrum 10–19 (16) 

  • Arkaden Torgterrassen 10–20 (10-18) 

  • Magasin Blaa 10–20 (18) 

  • Herbarium 10–20 (17) 

  • Mediegården 10-20 (18) 

 

Fargegaten

Gå ikke glipp av Norges mest fargerike gate, Øvre Holmegate, som gjerne betegnes som Stavangers egen "Notting Hill". Her finner du butikker med unikt utvalg, kafeer, kunstutsalg og flotte fotomotiv. Denne fargerike gaten ligger 2 minutters gange fra hotellet. 

 

Eksklusive butikker 

Made with hart

Har jobbet med å perfeksjonere skjorter og dresser siden 2009. De tilbyr i dag egne kolleksjoner og en skreddersøm tjeneste. Deres målsøm program tilbyr deg perfekt passform og unik design, alt etter din personlige preferanse. 

Deguy

Med innsikt i hva den motebevisste kvinne vil ha, har de skapt Deguys eget varemerke Tricot. Tricotkolleksjonene er tidsriktige og trendy med et rent, klassisk uttrykk, og er en av grunnpilarene i Deguykonseptet.  Sammen med profilerte utenlandske merkevarer av høy kvalitet, tilbyr Deguy et komplett utvalg av klær både til jobb, fest og fritid. Hos oss står kunden alltid i fokus. Vi ønsker at våre kunder skal føle seg spesiell når de kommer til oss for å handle. I våre butikker vil du alltid bli møtt av dyktige ansatte med god erfaring og mye kunnskap om trendene i markedet. Deguyjentene tilbyr deg personlig veiledning og service når du skal handle klær! 

Rolfsen  

Rolfsen har unik beliggenhet i hjertet av Stavanger sentrum. Vi satser alt på å være best ett sted fremfor god flere steder. Rolfsens unike evne til å fornye seg gjør at vi hele tiden er aktuelle for både den voksne og den unge kunden, og det er denne evnen som gjør at vi, etter 90 år, fortsatt holder posisjonen som ledende merkevarehus i vår region. 

Ole-ana

Norge har lang tradisjon innen tekstilproduksjon og mønstret strikk i ull. Butikken har som ambisjon og lage vakre klær og en kvalitet slik at folk kan bli glad i dem.

 

Kunst & kultur

Gatekunst (Streetart) Nuart Stavanger 

Nuart har som mål å utforske og presentere nye bevegelser og arbeid innenfor området som løslig defineres som gatekunst.  Gatekunst har sine røtter i situasjonskunst, graffiti, post-graffiti, muralisme, tegneseriekunst, sjablongkunst og aktivismekunst i tillegg til flere. Det er uten tvil den mest spennende utvikling innen visuell kunst de siste tiårene. En bevegelse som fanget oppmerksomheten til det generelle publikum, samlere, auksjonshus og kuratorer over hele verden.  

Stavanger kunstmuseum 

Stavanger Kunstmuseum er en knutepunktsinstitusjon og viser temporære utstillinger i tillegg til utvalg fra Den Faste Samling, Samling Halvdan Hafsten og Jan Groth Samling. Samlingene består av over 2000 kunstverk fra 1800-tallet og fram til i dag. Utstillingsprogrammet inneholder en variasjon av norsk og internasjonal kunst. 

Vandring i Gamle Stavanger 

Gamle Stavanger ligger på vestsiden av Vågen, og består av 173 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet. Trehusbyen er imidlertid mye mer enn kun Gamle Stavanger. Trehusbyen består faktisk av rundt 8 000 hus i alle mulige stilarter – fra empirestil til jugend og funksjonalisme. Trehusbyen består i hovedsak av Stavangers bebyggelse fra før andre verdenskrig. Men det er gjerne området i Gamle Stavanger som blir utpekt som representativt for hele trehusbyen.  

Kongeparken 

Kongeparken er hovedkvarter for magi og spenning. Her kan hele familien kose seg med over 60 aktiviteter og opplevelser. NB. Det er juni, juli og august som er hovedsesong. Alle åpningstider finner du til enhver tid oppdatert hos Kongeparken. Kongeparken er et eget rike for alle som liker kiling i magen, magi og spenning. Kongeparken er et eldorado for hele familien. Her kan du lage din egen sjokolade i Freia sjokoladefabrikk, kjøre Norges lengste bob-bane på over 1 000 meter, oppleve Norges eneste berg-og-dalbane med snurrende gondoler, ta Norges største karusell – Humla, eller Norges høyeste karusell – Luftskipet, for å nevne noe! Kongeparken lanserer nye attraksjoner hvert år. Kongeparken ligger i naturskjønne omgivelser på Ålgård like ved E39, bare 10 minutters kjøring fra Sandnes sentrum. Velkommen til lek og moro for store og små!  

Geoparken 

Geoparken er en eksperimentell og annerledes bypark som tester nye former for gjenbruk av både ideer, materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien.  

I utviklingsarbeidet er olje- og gassindustriens geologiske og teknologiske kompetanse, produksjonsmåter og materialbruk benyttet til å skape en aktivitetspark for regionens befolkning, med spesiell tilrettelegging for ungdomsaktiviteter. Parken var en del av det offisielle programmet for feiringen av Stavanger som europeisk kulturhovedstad i 2008 og er utviklet av Arkitektfirma Helen & Hard AS og Norsk Oljemuseum i samarbeid med lokal ungdom. 

 

Turer 

Fottur/vandring til Preikestolen 

Hovedsesong: April - oktober. Turen tar rundt 4 timer tur/retur og er ca. 6 kilometer. Turen starter fra den avgiftsbelagte parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue. Her er det servicebygg med toaletter. Fotturen består av småkupert terreng med en høydeforskjell på 350 meter. Den største opplevelsen får du på toppen av platået med nydelig utsikt over vakre Lysefjorden. Det er gode badevann og rasteplasser langs stien. 

Fjellplatået på rundt 25 x 25 meter ble trolig formet ved frostsprengning for 10 000 år siden. Vann som frøs i fjellsprekkene, sprengte løs store kantete blokker som breen fraktet med seg. Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatånnå (høveltanna) og var godt kjent som landemerke for fjordfarende i Lysefjorden. Det var ikke før omkring 1900, at den første turisten tok turen til topps, og Preikestolen som turistmål ble oppdaget. 

Fottur/vandring til Kjerag 

Sesong: Juni - september. Turen tar rundt 5-6 timer tur/retur og er ca. 10 kilometer. Fotturen starter fra den avgiftsbelagte parkeringsplassen på Øygardstøl, sør for Lysefjorden, ved Lysevegen over Lysebotn. Her er det servicebygg som rommer toalett og turistinformasjon. Den krevende løypa går opp og ned flere rygger, og har en høydeforskjell på 570 meter. Det er alltid viktig at du tar værforbehold. Ved snø i fjellet er det ikke anbefalt å gå turen, eller det anbefales å bruke naturguide. Husk godt fottøy, helst fjellsko, varme klær, mat, drikke og eventuelt staver. Generell god fysikk er absolutt nødvendig. Ingen må starte fotturen når det er fare for at det blir mørkt før en kommer tilbake. 

Med sine 1 084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden. Fjellmassivet har lenge vært mest beundret fra fjorden, men de senere årene har det blitt stadig mer populært å ta turstien til selve platået. De fleste er fornøyde med å nyte utsikten over Lysefjorden fra selve platået, men for noen turgåere er høydepunktet å bli foreviget på Kjeragbolten, en rund steinblokk kilt fast i en fjellsprekk. Kjerag har også blitt et populært mål for fjellklatrere og basehoppere. 

Flørli, 4444 trappetrinn 

Når du kommer til Flørli, merker du historisk sus. Stedet kan brukes til alle slags turistaktiviteter. Du kan klatre opp en av de lengste og bratteste tretrappene i verden, trolig den lengste tretrappen på 4444 trinn fra fjorden og opp på fjellet. 

Flørli har tatt spranget fra å være en jordbruksbygd og industribygd til en kulturbygd på 100 år. I den nye kulturbygden bør du gå i land for å se de dramatiske endringene i bygden. Du får høre de utrolige historiene om kraftstasjonen, vannrørene og de 4444 trappetrinnene langs rørgaten, som skal være den lengste tretrappen i verden. 

I flere år har det vært kunstutstilling og kafé i den gamle kraftstasjonen. Overnatting i leiligheter og vandrerhjem. Skolepub og stamp på kaien. Det er også gjestebrygge for småbåter og trappene er nylig restaurert.  

Jærstrendene sommer og vinter  

Jærstrendene er godt egnet til turgåing, både sommer og vinter. Strendene er spesielt populære på sommeren med et yrende badeliv og liv og røre. Store og små bruker strendene til ballspill, surfing, kitesurfing, SUP-padling, piknik og andre aktiviteter. Også på vinterstid vil et besøk til jærstrendene være litt av en naturopplevelse. ”Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær” sier uttrykket. Jærstrendene er en flott opplevelse hele året, men kanskje spesielt på vinterhalvåret når været er røffest. Pakk deg inn og kjenn på værgudenes krefter. Det skiftende været på Jæren gjør at du får forskjellige opplevelser hver gang. Her kan du beundre det fantastiske jærlyset og nyte synet av dønningene fra Nordsjøen som kaster seg over strendene. Husk varme og vindtette klær når du besøker Jæren på vinterhalvåret. 

Vandring til Dalsnuten 

Fra toppen av Dalsnuten (323 moh) har du en fantastisk utsikt. Ta med gjester opp dit og vis dem Sandnes og Jæren. Den korteste veien opp til Dalsnuten går på en bred turvei, forbi Gramstadtjørn og gjennom en liten skog hvor Sandnes kommune har satt opp gapahuker.  

Turen fortsetter mellom to steingjerder, en gammel geil der sauene og kyrne i gamle dager ble ledet ut på utmarksbeitet. Ta gjerne en avstikker opp på haugen til venstre før du fortsetter videre. De fine steinmurene som ligger her, er restene etter garden Revholen som var bebodd helt frem til like etter krigen. Den gamle frukthagen er fremdeles et syn på våren. Stien fortsetter videre langs Revholstjørna og frem til den siste bratte kneiken lett klyving noen meter før toppen og derfra opp på toppen. Det går bra å kjøre barnevogn og rullestol på første del av stien da dette er en fin grusvei opp til Revholstjørn 186 moh.   

For flere spektakulære opplevelser i vår vakre region, sjekk gjerne ut www.regionstavanger-ryfylke.com